четверг, 29 октября 2020 г.


18 жовтня 2007 року за ініціативи Європейського Парламенту був  започаткований день боротьби з торгівлею людьми. Сучасним міжнародно-правовим документом щодо протидії торгівлі людьми є Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності та Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми. У грудні 2000 року в місті. Палермо (Італія) Україна, спільно з іншими 124 країнами світу, підписала ці міжнародні документи і ратифікувала їх 4 лютого 2004 року на сесії Верховної Ради України.

Кажуть, що за гроші не купити тільки час…  І це справді так. Сьогодні ми маємо змогу отримати все, що необхідно для нашого комфортного життя . За гроші ми можемо отримати весь спектр послуг, які на сьогодні існують. Ми можемо забезпечити собі якісний відпочинок, гарний одяг, корисну їжу, і взагалі, будь-який товар, який знаходиться на полицях супермаркетів. Але в гонитві за грошима, за якісним стилем життя… людина не помітила, як сама стала живим товаром. Товаром без права на свободу, без права гідності, без права на безпеку… без права на життя.

На землях України царем Олександром ІІ  19 лютого 1861 р. було відмінено кріпосне право.  Але хто б міг подумати, що в 21ст. у вік новітніх комп’ютерних технологій, в час гуманності та толерантності буде існувати такий термін як торгівля людьми Проблема торгівлі людьми – одного з найнегативніших явищ сучасного суспільства – уперше була піднята правозахисниками на початку ХХ століття. У той час особлива увага приділялася жінкам з Великобританії, яких змушували до інтимних стостосунків в країнах континентальної Європи. Так з'явився термін ”біле рабство”, який пізніше поширився на загальне поняття - торгівлі людьми. За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна

У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини. Глобалізація в світовому масштабі, зростаюча взаємозалежність та взаємопов’язаність держав, нерівномірність соціально-економічного розвитку окремих регіонів світу спричинили небачене до цього часу поширення наприкінці XX ст. такого ганебного і антигуманного явища як торгівля людьми.  

Я хочу сказати, що це стосується всіх нас. Не потрібно навіть їхати за кордон, адже порушення прав людини трапляються і в Україні. Поняття «торгівля людьми» набуває нового змісту. Якщо раніше йшлося здебільшого про сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало в себе широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів. І навіть існують такі горе- матері які ладні продати  власну дитину. Серед постраждалих не лише молодь. Тут немає вікових обмежень. У бродяжництво та жебракування, наприклад, втягують як дітей, так і літніх людей.

Здавалось, що шкоду може спричинити тільки незнайома таємнича нам людина. Але були випадки, коли людину зраджували, і найближчі друзі. І зараз послухайте поради як не потрапити у тенета торгівцій людьми.

1. Обов’язково залишити рідним і близьким адресу та контакти місця, де ви плануєте перебувати.

2. Постійно залишатись у контакті з рідними і близькими.

3. Паспорт належить лише вам, не можна його нікому передавати. ___ Обов’язково потрібно мати при собі копії документів і тримати їх окремо від оригіналів.

4. Якщо відбувається вербування — у вас не питають ні про професійні навички, ні про знання мови, очікують, що на цю пропозицію відгукнеться якомога більше людей. Це має насторожити, бо саме так діють шахраї.

5. Якщо йдеться про працевлаштування у країнах ЄС — це можливо лише за контрактом. Його обов’язково уважно вичитати, краще, щоб це зробив адвокат.

6. Контракт має бути не з агентством, а з роботодавцем. Мають бути прописані всі умови: термін роботи, вихідні, медичне забезпечення.

8. Вирушаючи на роботу за кордон, вивчіть напам’ять номери телефонів близьких, домашній номер. У більшості випадків, про які нам повідомляли, люди змогли звільнитись, бо увійшли у контакт з охоронцями (там теж працюють люди) і у певний момент просили їх телефон, щоб подзвонити рідним.

9. Для перевірки роботодавця можна телефонувати до Міжнародної організації з питань міграції за безкоштовним номером 527 (по Україні). Якщо ви опинилась у скрутній ситуації за кордоном, то 0 (800) 505-501. 

У разі будь-якої підозрілої ситуації ви можете зателефонувати на гарячу лінію громадської організації Ластрада Україна за номером 527 або на національну дитячу гарячу лінію і зможе  отримати там необхідну допомогу. 

Також, можете ознайомитись із нормативно-правовою базаю з протидії торгівлі людьми.

–  Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї,що доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності;

– Закон України “Про протидію торгівлі людьми”;

– Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку виплати одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми”;

– Постанова Кабінету Міністрів України “Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми”.

Я хочу вам порадити подивитись фільм «Життя на продаж», також є ще дуже повчальний  фільм, який називається- .. «Ліля назавжди», а також художній фільм - « Ярік»   Ці кінострічки дуже проникливі та повчальні, про те як діти підліткового та юнацького  віку потрапили в небезпечну ситуацію, і вже не знали як з неї виплутатись та до кого звернутися про допомогу.

 Отож, дорогі учні, будьте обачними та розумними

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий

18 жовтня 2007 року за ініціативи Європейського Парламенту був   започаткований день боротьби з торгівлею людьми. Сучасним міжнародно-правов...